We hebben 🍪Cookies! Meer informatie
  • Meer informatie in ons Privacy Statement

Sluit
Sluit

Over

 
Theatres should be the new town squares, not monasteries” – Lynn Gardner, The Guardian

Onder leiding van Guy Weizman bouwt het Noord Nederlands Toneel aan een nieuw, interdisciplinair theaterhuis. Regisseurs en makers die in de Machinefabriek aan Bloemstraat 38 werken doen dat allemaal vanuit de overtuiging dat de complexiteit van de wereld voor de 21e-eeuwse mens niet meer kan worden beschreven in een enkele taal of kunstdiscipline. Daarvoor is er te veel in beweging.

Meer dan één discipline

Of het nu gaat om identiteit, kunstdisciplines, smaak, grenzen, hiërarchische verhoudingen, of de verhouding tussen politiek en burger: geen kader is meer bikkelhard. Om die moderne wereld te verbeelden en in theater te vatten gebruikt het Noord Nederlands Toneel vaak meer dan één discipline; dans, toneel, muziek, beweging, beeldende kunst, fashion, video, poëzie vormen de vele lagen die verhalen uit de wereld om ons heen ook hebben.

Onze voorstellingen gaan over hoe mensen houvast en structuur proberen te vinden in een chaotische wereld. Met die voorstellingen willen we nieuwe verbindingen leggen tussen kunstdisciplines, tussen kunst en de wereld, tussen makers en het publiek en tussen publiek onderling. In Groningen en de theaters waar we spelen, creëren we plekken waar het publiek zich thuis voelt en deel van uit kan maken, ook al worden ze er net zo vaak door elkaar gerammeld als getroost.

 

 

Erkenning voor onze plannen

Om de vier jaar brengt de Raad voor Cultuur op verzoek van de Minister van OC&W een advies uit. In het advies voor de periode 2021 – 2024 wordt onder andere gewezen op het belang van onze interdisciplinaire voorstellingen en onze zoektocht naar vernieuwing en innovatie. Wij zijn er trots op dat wij op basis van onze zorgvuldig omschreven plannen subsidie mogen ontvangen die ons in staat stelt theater van nu te maken in de taal van nu.

Het Noord Nederlands Toneel kan door deze erkenning  als één van de vier grootste rijks gesubsidieerde theatergezelschappen grotezaalproducties maken die voor een breed, hedendaags publiek relevant zijn. Sinds januari 2017 nam Guy Weizman de positie van artistiek directeur van het Noord Nederlands Toneel over van Ola Mafaalani. Met Weizman kwam ook internationaal dansgezelschap Club Guy & Roni, gezamenlijk werken wij in Theater de Machinefabriek in Groningen.

 

 

Nooit meer iets missen en reminder ontvangen als we in de buurt zijn? Vul je gegevens in en we mailen je